Cuvinte ce trebuie evitate de angajatii General Motors: defect, sicriu pe roti, Titanic sau periculos

general-motorsIn urma investigatiilor legate de rechemarile facute prea tarziu de General Motors au fost facute publice in SUA diverse documente interne in care angajatii erau sfatuiti ce cuvinte sa evite in comunicarile din interiorul corporatiei. Lista are 69 de cuvinte si expresii, de la “Titanic”, “rau” si “periculos” pana la “sicriu pe roti” si “eviscerare”. Angajatii sunt in schimb sfatuiti si cu ce fraze sa inlocuiasca lucruri precum “defect” si “siguranta”.

Cu ocazia amplelor investigatii la care General Motors a fost supusa in SUA din cauza recall-urilor facute prea tarziu, au fost publicate documente interne foarte interesante.
Angajatii erau sfatuiti sa evite in comunicarile interne o serie de cuvinte care nu ar fi potrivite: sa nu contina speculatii, sa nu fie vagi, descriptive si sa nu aiba conotatii emotionale. Indicatiile se refera la comunicarile interne intre diverse departamente ce testeaza masinile inainte de lansare, departamante ce isi comunica lucrurile rele descoperite in ideea de a le repara pana la lansarea oficiala.
Sunt descurajate exprimari de genul “. “This is a lawsuit waiting to happen,” (Sigur ajungem la proces) sau “Unbelievable engineering screw-up” (esec ingineresc de proportii). Ar trebui folosite in schimb expresii precum “nu functioneaza conform standardelor”
In loc de defect se recomanda folosirea unor expresii precum “Does not perform to design.” (Nu functioneaza conform proiectarii), iar Safety (Siguranta) nu ar trebui folosit singur, ci in exprimarea “Has potential safety implications.” (are potentiale implicatii de securitate).

Mai multe detalii despre aceasta stire pe 0-100.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*