Legendara Skoda 1000 MB a implinit 50 de ani

SKODA 1000MB

           Skoda 1000 MB a implinit 50 de ani. Modelul compact a debutat in  21 martie, ca succesor al fostei Skoda Octavia. Fiind primul model Skoda cu tractiune spate, motor montat in spate si caroserie autoportanta, Skoda 1000 MB este un reper important in cei aproape 119 ani de istorie ai marcii Skoda. In zilele sale de glorie, modelul cu patru usi era unul dintre cele mai bune automobile din clasa de un litru si a impus noi standarde in ceea ce priveste confortul, performantele si tehnologia.
     O unitate de productie complet noua, un design auto refacut radical, cel mai avansat motor din clasa sa – in primavara anului 1964, Skoda 1000 MB a reprezentat o revolutie pentru Skoda. “Skoda este unul dintre producatorii cu cea mai lunga traditie din lume,” spune Winfried Vahland, CEO Skoda. “Baza succesului companiei o reprezinta automobilele exceptionale. In anii 60, Skoda 1000 MB a reprezentat o piatra de hotar pentru companie si o marturie impresionanta a cunostintelor in materie de inginerie ale constructorului din Republica Ceha.” Iar curajul de a adopta aceasta strategie fundamental schimbata si-a aratat roadele: Skoda 1000 MB a fost un succes de vanzari in Cehoslovacia si in strainatate, intarind pozitia companiei Skoda in cadrul industriei automobilelor din Europa si conturand strategia in privinta modelelor producatorului ceh  pana la sfarsitul anilor 80. Intre aprilie 1964 si august 1969 au fost produse circa 443.000 de unitati Skoda 1000 MB, dintre care mai mult de jumatate au fost exportate chiar si pana in Noua Zeelanda si Australia.
     In zilele noastre, Skoda 1000 MB este unul dintre cele mai populare modele clasice ale marcii cehe. MB inseamna Mlada Boleslav, localitatea in care este situat sediul marcii Skoda, iar numarul 1000 reprezinta motorul cu cilindree de un litru. Modelul 1000 MB a fost oferit in multe versiuni: in afara de versiunea de baza, din 1966  au aparut versiuni cu
performante mai mari si eleganta versiune 1000 MBX, cu doua usi – un model care astazi este extrem de popular printre colectionari.

Mai multe detalii pe 24auto.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*