Software-ul prin care masina autonoma Google poate sa se conduca singura poate fi considerat ca sofer a acesteia

masina autonoma GoogleSoftware-ul care ii permite unei masini – masina autonoma Google – sa se conduca singura poate fi considerat ca sofer al acesteia, se arata intr-o scrisoare a autoritatii americane pentru siguranta traficului – NHTSA. Scrisoarea a venit ca raspuns la o interogare a Google si putem spune ca suntem in fata unui moment esential in a dezvolta masina autonoma Google. Anuntul de acum va avea insa efecte abia pe termen lung, fiindca autoritatea nu are procedee prin care sa evalueze daca soft-ul autonom este bun sau nu. In plus, regulile federale spun ca toate masinile trebuie sa aiba volan si pedale, in timp ce Google ar vrea ca masinile sale autonome sa nu aiba nevoie de asa ceva.
Google, care testeaza de peste sase ani masini autonome in SUA, a depus la autoritatea NHTSA o proprunmere de design al unei amsini care „nu are nevoie de sofer uman”. Compania a vrut sa afle si care este pozitia NHTSA fata de dezvoltarea masinilor autonome, mai ales ca autoritatea trebuie sa dea o multime de aprobari in viitor pentru aceste tehnologii.
Pentru companiile auto care vor sa lanseze masini autonome, scrisoarea este una extrem de importanta, fiindca deschide drumul dezvoltarii acestor masini. Este important fiindca o autoritatea americana celebra pentru severitatea sa, spune ca in viitor un computer poate fi considerat ca fiind pe post de sofer.
Un alt aspect tine de abordarea fata de masinile autonome. Companiile auto sustin sisteme in care soferul poate prelua oricand controlul masinii, in timp ce Google spune ca, din contra, daca omul ar putea interveni, mai rau ar face, iar masina trebuie sa fie 100% autonoma.

Pentru asta insa vor trebui schimbate regulamentele, astfel incat o masina sa nu mai aiba nevoie de volan, pedale si de alte comenzi tipice masinilor conduse de soferi umani. Schimbarea regulilor in acest sens nu va fi usoara si cu siguranta va dura mult.

Mai multe detalii pe 0-100.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*