Ordonanta de urgenta privind timbrul de mediu (taxa auto) pentru autovehicule

Calculator Taxa auto (Timbrul de mediu)

timbrul de mediu - taxa auto     Situatia extraordinara prevazuta la art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, se motiveaza prin necesitatea asigurarii cadrului necesar in vederea realizarii unor programe si proiecte din domeniul protectiei mediului, pentru imbunatatirea calitatii aerului si pentru incadrarea in valorile-limita prevazute de legislatia comunitara in acest domeniu.
De asemenea, prin adoptarea prezentului act normativ se asigura conformarea cu recomandarile Comisiei Europene cuprinse in comunicarea din 14 decembrie 2012 potrivit careia taxarea autoturismelor sa nu se bazeze pe criterii specifice tehnologice, ci pe date de performanta obiective, disponibile in mod obisnuit si relevante din punctul de vedere al politicilor, cum ar fi emisiile de CO2.
Totodata, in elaborarea prezentului act normativ pentru taxa auto s-a tinut cont de necesitatea adoptarii de masuri pentru a asigura respectarea normelor de drept comunitar aplicabile, avand in vedere faptul ca aceste masuri trebuie adoptate in regim de urgenta, pentru evitarea oricaror consecinte juridice negative ale situatiei actuale.
Astfel, promovarea prezentului act normativ se impune a se realiza in regim de urgenta, avand in vedere impactul negativ social si de mediu constatat ca urmare a aplicarii taxei pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, in ceea ce priveste valoarea acesteia, ceea ce a condus la un semiblocaj al pietei privind tranzactiile cu autoturisme existente in parcul national, precum si pentru reglementarea, in sensul clarificarii, a aplicarii timbrului de mediu asupra autoturismelor dobandite prin mostenire.
In cazul neadoptarii in regim de urgenta a prezentului act normativ se vor limita sever tranzactiile cu autoturisme existente in parcul national, cu impact direct asupra populatiei, precum si asupra finantarii unor programe si proiecte din domeniul protectiei mediului.
In considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul public si constituie situatii de urgenta si extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Nivel timbru de mediu (taxa auto) în functie de emisia de dioxid de carbon si norma de poluare – motoare benzina
‐ exprimat în euro/1 gram km –

norma-poluare-euro5norma-poluare-euro4norma-poluare-euro3Nivelul timbrului de mediu în functie de emisia de dioxid de carbon si norma de poluare – motoare diesel
‐ exprimat în euro/1 gram km –

norma-poluare-euro4-dnorma-poluare-euro3-dCota de reducere a Timbrului de mediucota reducere

Nivelul timbrului de mediu pentru normele de poluare Euro 2, Euro 1 şi non‐Euro

norme-E0-E1-E2Calculator Taxa auto (Timbrul de mediu)
Cititi ordonanta petnru taxa auto din 9/2013 completa aici


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*