Prima Masina: un program lansat cu mare intarziere si entuziasm redus

Primele credite din Programul Prima Masina s-au acordat in aceasta saptamana (6-10 aprilie), dupa ce Programul a fost anuntat in toamna trecuta si ar fi trebuit sa inceapa la 1 noiembrie 2014.Programul prima masinaProgramul a demarat sase luni mai tarziu cu norme schimbate si cu destul de putin interes din partea bancilor, doar o treime dintre ele inscriindu-se. Desi avansul este mic, de 5% din valoarea masinii, alte prevederi fac ca Programul sa nu fie atractiv pentru tineri, mai ales ca trebuie platit CASCO in toti cei cinci ani, iar RCA-ul s-a scumpit mult.
In vara lui 2014 autoritatile au dat primele informatii despre programul gandit sa ajute tinerii intre 18 si 35 de ani sa-si ia masina in conditii de creditare favorabile, statul garantand si jumatate din valoarea creditului. In octombrie s-a facut anuntul oficial, intentia de atunci fiind ca programul sa inceapa la 1 noiembrie 2014.
Mai multe lucruri s-au schimbat de atunci: creditul poate fi luat pe maxim cinci ani (si nu pe sapte cum era in propunerea initiala), iar in program pot intra si cei de peste 35 de ani care nu au detinut niciodata un automobil nou.

Sunt eligibile peste 30 de modele auto noi, de la Logan-ul cu minime dotari (la sub 7.500 euro), pana la Ford B-MAX de Craiova (care costa peste 13.000 euro). Multe alte modele intra in program, dar trebuie mentionat ca e vorba de versiuni de intrare in gama si de motorizari mai mici, fiindca variantele mai scumpe trec de 15.000 euro. Printre modelele eligibile se numara Ford Fiesta, Dacia Sandero, Dacia Duster, Skoda Fabia, Kia Rio, Mazda2, Opel Corsa, Renault Clio, Peugeot 301. Mitsubishi Space Star, SEAT Toledo, Suzuki Swift, Volkswagen Polo, Toyota Yaris, Fiat Panda sau Citroen.

Un avantaj important este avansul de 5%, mult mai mic decat cel de 20-30% de la un credit clasic. Dupa multe amanari si tergiversari programul a pornit in aceste zile, insa doar o treime dintre cele 41 de banci s-au inscris in program fiindca bancile nu prea au de castigat de pe urma Prima Masina, deci interesul a fost redus.
Persoanele care achizitioneaza un autovehicul prin Programul „Prima Masina” vor beneficia de o perioada de creditare de maximum 5 ani, la un cost al masinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, si cu o dobanda subventionata in proportie de 50%.

Mai multe detalii pe 0-100.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*