Programul Rabla 2016 va incepe, probabil, abia in iunie pentru persoanele fizice

programul rabla 2016Programul Rabla 2016 va incepe, cel mai probabil, abia in iunie pentru persoanele fizice, desi autoritatile promiteau ca va demara in martie, au spus reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Intarzierea este enervanta si inexplicabila, spun reprezentantii APIA, care acum 2-3 ani erau vehementi impotriva Programului, iar in prezent si-au mai schimbat opinia, dar nu in totalitate. Prin Programul Rabla s-au achizitionat anul trecut 25.000 de vehicule, iar anul acesta bugetul va fi mai mic, astfel ca se vor putea cumpara 20.000 de vehicule.
Ernest Popovici, presedintele APIA, admite ca Asociatia si-a schimbat opinia fata de Programul Rabla pe care il critica intens acum cativa ani: „Dupa cum stiti, APIA a avut o pozitie ferma acum trei ani si spunea ca nu mai doreste continuarea Programului, dar s-a revenit pentru ca aceasta a fost decizia Ministerului, ca Rabla sa continue. Unii membrii l-au sustinut, l-am sustinut si noi in continuare, conditionat de un lucru: sa inceapa intr-un termen rezonabil, iar 1 martie mi se pare mai mult decat rezonabil”. El a spus ca, acum cativa ani, Rabla chiar a inceput in martie, dar, de la an la an, Rabla a demarat tot mai tarziu. Anul acesta promisiunea a fost ca va incepe in martie sau cel mai tarziu la 1 aprilie.
Programul Rabla creeaza mereu in piata un sentiment de asteptare si multi isi iau masini doar cand pot utiliza Programul si nu inainte. Insa in primele trei luni ale anului piata masinilor noi a evoluat bine chiar si fara Rabla, cresterea fiind de 20% fata de primul trimestrul din 2015.
O alta schimbare tine si de faptul ca Programul Rabla 2016 va fi corelat cu Programul Prima Masina, insa acest lucru nu va influenta foarte mult piata, fiindca Prima Masina a fost un esec total anul trecut, cu nici 200 de achizitii, in contextul in care inlesnirile financiare din program nu au fost considerate interesante de tinerii clienti, iar bancile nu s-au aratat dornice sa participe la Program.
In prezent, ghidul de finantare aferent Programul Rabla 2016 a fost supus spre dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor pentru o perioada de 10 zile.

Mai multe detalii pe 0-100.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*